UL Ultralätt

UL, Ultralätt

 

Ultralättflygning är oftast ett mellansteg till en PPL-licens. Delvis är det billigare att ta licens för UL än PPL samt att kraven inte är riktigt lika höga.

Definitionen för ett Ultralättflyplan är att maximala flygvikten är 450 kg. Flygplanen får endast vara ensitsiga eller tvåsitsiga. Ultralätt får endast flygas i dagsljus under VFR förhållanden (visuella referenser). Flygplanen är mycket lätta och det gör dem känsliga för mycket vind. Vindstyrkor på 10-15 knop brukar anses var ett max. Start och landning sker i nästan alltid i motvind.

Det finns två typer av certifikat för UL. UL-A samt UL-B. Klass A är flygplan där man styr med hjälp av tyngdpunktsförflyttning kallad även trike. Klass B styrs med roder som vanliga flygplan. UL-B får flygas av piloter med PPL för flygplan om en typutbildning genomförts (inflygning med lärare).

Ultralätta flygplan flyger inte särskilt snabbt vilket innebär att längre resor kan bli svårt. Mycket planering krävs innan längre resor, vad gäller mellanlandningar för bränslepåfyllning samt att vädret är fortsatt bra. Aktionstiden på flygplanen ligger mellan 4-5 timmar. De snabbaste planen har en marschhastighet mellan 100-180 km/h (50-100 knop).

Här finns länkar till flygklubbar som bedriver UL-verksamhet.

 

Comments are closed.