Privatpilot PPL (H)

Privatpilot PPL (H)

 

Helikoptercertifikat öppnar upp en värld med oändliga möjligheter. Att kunna landa nästan var som helst är bara en av många fördelar med att flyga helikopter. Polisen älskar helikoptrar då det är lätt att hålla samma position under en längre period för att t.ex. övervaka en fotbollsmatch. Med det inte sagt att helikoptrar är långsamma, många helikoptrar flyger lika snabbt eller snabbare än enmotoriga PPL-flygplan. Däremot så har helikoptrar en större tendens än flygplan att skapa virvel i tanken då motorn alltid körs på de högre varvtalen.

PPL (H) Private Pilot License (Helicopter) är det första och grundläggande steget in i helikoptern och gör det möjligt att vidareutbilda sig till yrkespilot. Precis som för flygplan börjar man med att utbilda sig under VFR-förhållanden (Visual Flight Rules) för att senare kunna vidareutbilda sig med NQ (Night Qualification) och instrument-behörighet.

För att kunna erhålla ett privat pilotcertifikat för helikopter krävs examinering i 9 olika ämnen samt en ackumulerad flygtid på 45 timmar. Precis som flygplan PPL. De nio olika proven är i ämnena navigation, prestanda och färdplanering, meteorologi, aerodynamik, luftfartyg generellt, människans förutsättningar och begränsningar och Radiokommunikation. Teori utbildningen brukar vara totalt 120 timmar.

För att få börja flyga PPL krävs även ett medicinskt intyg från en flygläkare och ett syntest. Ungefär som när man tar körkort för bil. Detta gör man för att undvika farliga hjärtsjukdomar och liknande som kan utgöra fara för flygsäkerheten. Vi vill ju inte att någon ska krascha och skada någon på marken eller i flygplanet.

De vanligaste helikoptrarna som flygs och skolas med i Sverige är, Robinson R22, Robinson R44. Dessa är enmotoriga kolvmotordrivna helikoptrar som används för skolning och privatflygningar. Steget därefter är ofta turbindrivna helikoptrar som Bell 206 eller Eurocopter EC120 Colibri som kräver vidareutveckling av licensen.

Läs gärna vidare om att ta yrkespilotcertifikat CPL/ATPL här.

Comments are closed.